Stressreductie op werk

Stress op de werkvloer

Stress op de werkvloer is een groot probleem dat serieus genomen dient te worden. Stress is niet alleen schadelijk voor onze gezondheid, maar het zorgt er ook voor dat we ons werk minder goed kunnen uitvoeren. Ruim een miljoen mensen in Nederland kampt met burn-outklachten. Een groot gedeelte bestaat uit jonge werknemers en maar liefst 240.000 werknemers tussen de 25 en 35 hebben burn-out klachten, zo blijkt uit onderzoek van het TNO.

Het psychisch verzuim van een werknemer duurt gemiddeld 180 dagen en kost per verzuimdag gemiddeld 250 euro. Dit vormt een potentiële kostenpost van zo’n 45.000 euro per uitgevallen medewerker. Wij zien dat nog weinig organisaties inspelen op het voorkomen van deze risico’s en dat is zonde, want verzuimkosten hebben een grote impact op organisaties.

Duurzaam oplossen

Stress verhelpen doen wij door middel van meditatie. In het westen is het is nog een vrij ongebruikelijke manier om stress te lijf te gaan, maar meditatie wordt steeds bekender. De meditatie zoals we die hier meestal toepassen, is met name gericht op het bestrijden van stress, depressies, burn-outs e.a. Dit houdt vaak in dat de meeste mensen stoppen met mediteren op het moment zij zich iets beter gaan voelen. Net zoals wij ons lichaam kunnen trainen, zien wij meditatie als een training voor de geest. Hoe meer er getraind wordt, hoe meer resultaten er behaald worden. Een getrainde geest is kalm, helder en bezit wijsheid om moeilijkheden te kunnen doorstaan. De juiste training zorgt ervoor dat we ons minder zorgen maken, minder stress hebben en ons uiteindelijk gelukkiger zullen voelen. Uiteraard kost mediteren tijd en is het een persoonlijke investering. Er is niet zoiets als een snelle oplossing voor langdurige stress. Een duurzame oplossing kost tijd. Maar dan heb je ook wat! Onze ervaring heeft geleerd dat de door werknemers geïnvesteerde tijd ruimschoots wordt beloond met de voordelen die meditatie geeft.

Met onze authentieke meditatiemethoden, die afkomstig zijn van de monniken uit het noorden van Thailand, onderscheiden wij ons van andere manieren die stress reduceren. Wij laten werknemers ervaren dat mediteren niet zweverig is, maar juist met beide benen op de grond staan betekent.

Makkhawitee

Makkhawitee is afgeleid van het Palinese woord magga en betekent ‘de weg naar vrijheid’. Meditatiecentrum Makkhawitee, gevestigd in Leiden, organiseert meditatietrainingen, cursussen en opleidingen voor bedrijven en particulieren. In samenwerking met de monniken in Thailand heeft Niels de Stürler Boekwijt, de oprichter van Makkhawitee Nederland, gekeken hoe hij de oosterse filosofie kon integreren in het westerse denkkader. Mediteren in Azië is iets heel normaals en iedereen weet waarom meditatie goed is. Hier in het westen hebben we een goede uitleg nodig over wat meditatie is en waarvoor het dient. In die vertaling gaat het vaak mis. Meditatie is men gaan verwarren met zweverig gedoe en dat is zonde, want dat heeft ertoe geleid dat veel mensen een verkeerd beeld hebben van mediteren.

In Azië is Niels op zoek gegaan naar effectieve oosterse methoden die problemen vanuit een ander perspectief benaderen. Hij richt zich met name op het sterker en vitaler maken van organisaties en mensen zoals jij en ik waardoor aanwezige problemen en de gevolgen hiervan overwonnen worden, in tegenstelling tot de typisch westerse symptoombestrijding, die vaak een kortetermijnoplossing is. Na enkele bedrijfstrainingen is duidelijk te zien dat mensen binnen grote organisaties veel beter met stress om kunnen gaan. Het is een leerproces en iedereen kan het leren. Het is erg waardevol en dankbaar werk om mensen te kunnen helpen met enerzijds het reduceren van stress en anderzijds het laten verbeteren van prestaties door middel van meditatie. Makkhawitee staat daarom open om met organisaties in gesprek te gaan over stressreductie en om te kijken hoe we meditatie kunnen integreren op de werkvloer. Voor particulieren zijn er vanaf januari de maandthema’s. Elke woensdagavond wordt er gemediteerd en richten we de aandacht op een speciaal thema. In januari is dat in het kader van de goede voornemens de Challenge. Kijk voor meer informatie op www.makkhawitee.nl

Locatie

Meditatiecentrum Makkhawitee
Rhijngeesterstraatweg 40D2341 BV Oegstgeest/ Leiden
info@makkhawitee.nl