Retraite in Thailand

Retraite Thailand

Ik wil ook op retraite!

Een ongelooflijk bijzondere reis

Tempel retraite ThailandNa jarenlange voorbereiding was het dan eindelijk zover. Een georganiseerde retraite naar Thailand in een van de meest bijzondere mindfulnesscentra in het noorden van Thailand. Met zijn drieën, ik (Niels) en twee deelnemers, zijn we twaalf dagen in Thailand verbleven, waarvan 7 in het mindfulnesscentrum Makkhawitee in Lampang (Noord Thailand). Deze ontzettend mooie reis is een goede voorbereiding voor volgend jaar. In januari 2017 staat er namelijk een retraite gepland waarbij we met met 8-10 personen op retraite willen gaan. Bent u geïnteresseerd? Kijk dan onderaan deze pagina.

De retraite

Het was een bijzonder intensieve en uitdagende retraite waar we gemiddeld 9 á 10 uur per dag mediteerden. Een retraitedag zag er als volgt uit. De eerste meditatiesessie begon om 05:00 en duurde zo’n tweeënhalf. Tijdens de ochtendmeditatie werd er ook gechant. Chanten is het langdurig zingend reciteren van Palinese boeddhistische teksten. Na de ochtendmeditatie aten we gezamenlijk rond 08:00 van een overheerlijk Thais buffet, dat de monniken tijdens hun bedelronde hadden opgehaald. Mindful eten was geen probleem. Zeker niet als je weet dat je tijdens de retraite maar één keer per dag eet. Je bent in het moment en zonder afleiding van televisies of telefoontjes konden we genieten van het eten en de gesprekken die we voerden met de Thaise mensen.

Na het ontbijt hadden we een korte rustpauze en om 10:00 begon onze intensieve ochtend-/middagtraining. Van 10:00 tot 12:00 wisselden we loop-, sta-, zit- en ligmeditatie met elkaar af. Loopmeditatie mindfulnesscentrum MakkhawiteeDaarna hadden we anderhalf uur pauze die we hard nodig hadden om bij te komen. Het zomerseizoen in Thailand was net aangebroken en het warme klimaat (35 graden) zorgde ervoor dat de trainingen extra uitdagend waren. Tijdens de pauze namen we een douche om af te koelen.

Om 13:30 hadden we eenzelfde twee uur durende meditatiesessie tot 15:30 en daarna hadden we weer pauze. Even afkoelen onder de douche en in de meeste gevallen nam je je rust op het bed in je Khuti (slaaphut). Om 17:00 begon dan de pittige zitmeditatie die een uur duurde. Tijdens dit uur was het echt doorzetten, want op dat moment had je er al een lange dag op zitten. Een uur achter elkaar in eenzelfde houding zitten, waarbij je het liefst zo weinig mogelijk beweegt, is absoluut een uitdaging.
Tijdens het mediteren kunnen er een hoop emoties loskomen en alles wat naar boven komt mag doorleefd worden. Het kan confronterend zijn, maar het kunnen observeren en accepteren van hetgeen wat zich in dat moment laat zien, is bijzonder bevrijdend. Na de zitmeditatie gingen we door met een uur loopmeditatie. We liepen een rondje rondom de tempel. Het is fijn om dan door de natuur te lopen op je blote voeten in het warme zand. De zon is minder fel en het klimaat is op dat moment verfrissend. Langs  de mangobomen en het bamboe liepen we in totale stilte stap voor stap in een ontzettend rustgevende omgeving. De rust en vrede die op deze plek voelbaar aanwezig is helpt iedereen om mindful te blijven en ook tijdens zo’n intensieve retraite. Om 19:00 begon de avondsessie waarbij we samen met de monniken en de nonnen gingen chanten. Iedere avond sloten we af met het doen van een wens en daarbij staken we een waxinelichtje aan die bewaakt door een van de monniken. Rond 20:30 en 21:00 stopten we met chanten en gingen we naar onze slaapplaats. In dit tempo zette de retraite zich elke dag voort. Om de zoveel tijd wordt het retraiteprogramma veranderd. Zowel beginners als vergevorderde meditatiebeoefenaars zijn hier op de juiste plek. Het meditatieprogramma tijdens deze retraite was zeer intensief en iedereen kon zijn eigen grenzen opzoeken.

 

De eerste dagen zijn het zwaarszitmeditatie retraite Thailandt

Als beginnend meditatiebeoefenaar zijn de eerste drie dagen van de retraite het zwaarst. Je hebt het gevoel alsof er geen einde aan de meditatiesessie komt. De nieuwe indrukken, het eten, het klimaat en de mensen met wie je omgeven bent, geven een extra dimensie aan de retraite. Alles is anders dan je normaal gewend bent. Leren loslaten is wat je direct leert en dat is uitermate belangrijk om dieper in de meditatie te komen. Eenmaal in het ritme krijg je oog voor andere details die zich afspelen in en rondom de tempel. Je vraagt je af waar het eten vandaan komt, waarom de monniken bepaalde gebruiken hebben, wat het verhaal is achter de boeddha, je hebt bepaalde levensvragen die je wilt stellen, etc. Tijdens deze week word je in het diepe gegooid en ondergedompeld in een wereld van vrede en rust.

 

Begeleiding

Elke dag was er ruimte vomeditatiebegeleiding retraite Thailandor persoonlijke begeleiding. Vragen over meditatie werden afwisselend beantwoord door een van de boeddhistische monniken of door Niels. Ook wanneer iemand tijdens zijn meditatie te maken krijgt met heftige emotionele gevoelens is goede begeleiding extra belangrijk. Alles mag er zijn, gelukzalige gevoelens, maar ook minder leuke emoties. Het hoort er allemaal bij en als je je daar aan over kunt geven, geef je jezelf een ontzettend groot cadeau. Uiteindelijk ga je met een enorm opgelucht en geluksgevoel naar huis.

 

Uitstapje

IMG_4417Op een van de laatste dagen van de retraite zijn we samen met de monniken en nonnen naar Doi Internon, het hoogste punt van Thailand, geweest. Op de bergtop (2500 m) bevinden zich twee tempels die symbool staan voor de koning en koningin van Thailand. Vanaf dit punt heb je een panoramisch uitzicht op Chiang Mai. Onderweg, door het ruige berglandschap heen, hebben we gekeken bij de lokale bevolkingsgroepen die hoog in de bergen leven en die daar groenten verbouwen. We konden zien hoe daar groenten zoals paksoi, morning glory en andere bladgroentes werden verbouwd en werden getransporteerd over de hele wereld.

Terugkomst Nederland

Terugkomen in Nederland is wennen na zo’n intensieve training. Het heeft vaak wel een week de tijd nodig voordat je weer helemaal gewend bent aan het leven thuis. De geest is kalm en alle zintuigen zijn gewend aan een vredige en stille omgeving. De diepgang die je hebt ervaren in Thailand neem je mee in je dagelijks leven. Je voelt hoe het effect van de dagenlange training invloed heeft op je leven. Na zo’n retraite kijk je anders op je omgeving. Je gaat anders om met de mensen om je heen, je hebt minder stress, meer compassie, meer geduld, etc. Je naasten zullen dat direct doorhebben en daarvan profiteren. De innerlijke rust geef je door aan je naasten.

Bloesem retraite ThailandGeïnteresseerd?

Ben jij geïntrigeerd door dit verhaal en zou je een keer mee willen? Eind januari 2018 gaan we weer op retraite! Stuur een e-mail naar info@makkhawitee.nl. Wij zetten u op de lijst van geïnteresseerden en houden u op de hoogte van alle ontwikkelingen en details over de reis.

Ik wil ook op retraite!