Positieve ervaring retraite Thailand januari 2017

20 Januari 2017, voor de tweede keer stond ik met Niels op Schiphol met als eindbestemming de tempel Piyapodok Dhammastan om daar te mediteren. De eerste keer herinner ik mij nog heel goed. De opmerking van Niels: ‘Mam, het zal je goed doen. Het is daar zo mooi!’, deed mij besluiten om deze kans te grijpen. Alleen reizen is niet mijn sterkste punt en zeker niet zo ver. Reizen met mijn jongste zoon zag ik als een cadeau. In mijn yogaopleiding was ik bekend met Vipassana- meditatie en ik had al verschillende retraites in Nederland gedaan. Ook heb ik bij Niels meditatiedagen gevolgd. Maar nog nooit had ik het 10 dagen achter elkaar gedaan. We werden verwelkomd door Pra Ajahn Tanadith.Hij legde de techniek uit van de medidatie. Het constant terugbrengen van de aandacht naar de neusvleugels waar je de adem voelt. Oefenen, oefenen, oefenen. Na die eerste ervaring zei ik tegen mijn yogacursisten. Vroeger gaf ik yogales, maar nu doorleef ik het. Het kwartje was gevallen.

De tweede keer wist ik wat mij te wachten stond. Op de grond slapen en één keer per dag eten. Ik wist dat ik dat aankon. Het voordeel vind ik om te mediteren in Thailand is, dat alles daar meehelpt om het vol te kunnen houden. De vriendelijke mensen, het ritme van de dag, de hele atmosfeer. Alles ademt meditatie. Het heeft mij geholpen om te relativeren. Om in het hier en nu te blijven, zodat ik mij geen zorgen maak voor de toekomst. Ik heb het gevoel dat ik intenser leef en deze positiviteit ook uitstraal naar mijn omgeving.

Hartelijk dank Niels dat ik deze ervaring met jou heb mogen delen.