Retraite Thailand

Onderaan deze pagina vindt u het inschrijfformulier voor de retraite

Welkom! Wat leuk dat u interesse heeft in onze retraite naar Thailand. Het beloven twee mooie, leerzame en bijzondere twee weken te worden en u zult zeker met veel nieuwe inzichten weer vertrekken. We zullen veel en intensief trainen, maar er zal ook goed voor u gezorgd worden. Hieronder kunt u alles lezen over de retraite en wat u precies kunt verwachten.

We hopen u te zien in januari 2019!

Wanneer?

18 januari t/m 31 januari 2019
(We vertrekken 18 januari en komen 19 januari aan in Chiang Mai, Thailand)

Informatie-avond

Meer informatie volgt.

Wat kan ik verwachten?

Het doel van de retraite is om een langere periode intensief te mediteren. Daarnaast is er genoeg ruimte voor ontspanning en lekkere maaltijden.

De retraite zal worden begeleid door meditatieleraar Niels de Stürler Boekwijt. Hij wordt al sinds 2010 persoonlijk getraind door Thaise boeddhistische monniken in het noorden van Thailand. Niels is vorig jaar zelf monnik geweest en weet als geen ander hoe het is om op het hoogste niveau mee te trainen. Hij leert u authentieke meditatietechnieken zoals die in Thailand beoefend worden. Tijdens het verblijf in Thailand zult u ook persoonlijk worden begeleid door boeddhistische monniken.

De retraite

Lees hier meer over de retraite zelf en de ervaringen van anderen!

 

De tempel

Retraite Thailand

Provincie Lampang

Veel toeristen die rondtrekken door Thailand willen graag een retraite ervaren. Er zijn veel internationale tempels te vinden waar buitenlanders een week of langer de rust kunnen opzoeken. De tempels worden vaak druk bezocht en het is een goede manier om met meditatie in aanraking te komen. Om de meer authentieke en bijzondere tempels te vinden, moet je bekend zijn in het land en contact hebben met de locals. Niels de Stürler Boekwijt heeft door de jaren heen één van de bijzonderste tempels gevonden en heeft een bijzondere band opgebouwd met de monniken die daar leven.

De tempel Piyapodok Dhammastan ligt in Lampang in het noorden van Thailand en ligt vlakbij de bekende stad Chiang Mai. De tempel brengt een helende en transformerende energie met zich mee en ligt diep verborgen in het platteland waar weinig tot geen toeristen te vinden zijn. In deze autentieke tempel zal onze bijzondere vipassana-retraite plaatsvinden. U slaapt in een klein primitief huisje met daarin een slaapkamer en douche. De ecologische tempel wordt voorzien van stroom door zonne-energie en is omgeven door mangobomen die in de zomer een overvloed aan mango’s geven. Overdag staat u vroeg op en vinden de meditatietrainingen en lezingen plaats in de centrale hal.

Eten

De overheerlijke Thaise lokale maaltijden worden verzorgd door buurtbewoners die zich inzetten voor de tempel. U eet overwegend Thaise vegetarische maaltijden en u beslist zelf of u één, twee of drie maaltijden op een dag eet. Om zoveel mogelijk te kunnen halen uit de meditatiesessies raden wij aan om niet meer dan één of twee keer per dag te eten. Het effect daarvan kunt u zelf ervaren tijdens de retraite.

 

Leefgewoontes binnen de tempel

In Thailand komen we in aanraking met een andere cultuur en daarom is het fijn om alvast meer te weten over de leefgewoontes binnen de tempel.

Groeten: Thaise mensen geven elkaar geen hand maar brengen de handen samen voor de borst en buigen voorover. Bij het groeten van een monnik brengen we de handen samen voor het hoofd, i.p.v. voor de borst, ter uiting van respect.

Voeten: In Thailand is het niet erg beleefd om met onze voeten in de richting van een ander te wijzen. Dit geldt met name in de tempels en daarom leggen we onze voeten niet in de richting van de boeddhabeelden of een monnik. De meesten mensen zitten daarom in lotushouding of op hun hurken.

Kleding: In de tempel dragen we witte bedekkende kleding.

 

Vijf algemene boeddhistische leefregels:

 • Niet doden (van mensen of dieren)
 • Niet stelen
 • Niet liegen
 • Geen overspel plegen
 • Geen bedwelmende middelen nemen, zoals alcohol en drugs

 

Drie leefregels die ons helpen de geest te trainen en te zuiveren:

 • Maaltijden: Probeer je te beperken tot het eten van een of twee maaltijden per dag voor 12:00 ‘s middags (dit is uiteraard geen verplichting).
 • Vermaak: Tijdens onze retraiteperiode proberen we onszelf zo min mogelijk te vermaken. In de komende twee weken  proberen we onszelf niet te vermaken door te dansen, te zingen of het luisteren naar muziek en/of andere entertainment. Lezen over boeddhisme of spiritualiteit is uiteraard toegestaan en het schrijven over je eigen innerlijke processen kan zelfs bevorderlijk zijn. Uiterlijk: Buiten onze natuurlijke aandacht voor hygiëne besteden we in de tempel weinig aandacht aan ons uiterlijk. Zo hoeven we geen parfum, sieraden of andere items te gebruiken om onszelf er mooier uit te laten zien.
 • Bedden: In de tempel maken we geen gebruik van luxe of hoge bedden. Uiteraard wordt er gekeken naar een oplossing als iemand rugklachten of andere beperkingen heeft.

Neem de leefregels niet te strikt. De regels zijn ervoor bedoeld om je te helpen en niet om je in een bepaald keurslijf te dwingen.

 

Kleding en benodigdheden

 • 3-4 sets witte luchtige kleding (bedekkend, lange broek, jurk, etc. T-shirts zijn toegestaan) om binnen de tempel te kunnen dragen.
 • omslagdoek/trui tegen de kou in de avonden
 • onderlaken en een 1-persoons dekbedovertrek
 • 1 of 2x een grote en kleine handdoek
 • waspoeder voor de kleding
 • toiletspullen
 • slippers en normale schoenen
 • opwindbare zaklamp
 • muggenspray en afterbite
 • (een inspirerend boek en/of kladblok)

 

Het klimaat

Lampang heeft een relatief gezien droog klimaat ten op zichten van omringende provincies. In de winterperiode valt er weinig regen en de temperatuur ligt gemiddeld tussen de 17 en 35 graden. Het winterseizoen wordt gekarakteriseerd door droog, zonnig en aangenaam weer. Het warme weer wordt afgewisseld met coole en soms mistige nachten.

 

Overig

 • In de tempel is er genoeg schoon drinkwater aanwezig.
 • Elke ochtend/middag of avond kunt u douchen in uw eigen hut.
 • In de tempel zijn er zowel toiletten waarbij u kunt zitten of hurken.

 

BELANGRIJK!

Vaccinaties

Wij raden u de volgende vaccinaties aan:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitus A (besmettelijke geelzucht)

Meer informatie hierover kun je vinden op: http://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/thailand

 

Reisverzekering

Zorg ervoor dat u een goede reisverzekering heeft als u mee gaat op retraite.

 

Wereldbankieren

Wij raden u aan om uw bankpassen op wereldbanieren te zetten. Doet u dit niet, dan kunt u niet uw bankpas in het buitenland gebruiken.

 

Wat verwachten wij van u?

Het maakt niet uit of u net bent begonnen of dat u veel ervaring heeft met meditatie. De retraite zal op uw niveau worden afgestemd. Tijdens de retraiteperiode hebben de meeste mensen het gevoel alsof ze in een warm bad stappen. Tegelijkertijd zult u ook ervaren dat de meditatietrainingen uitdagend kunnen zijn. Het vergt daarom doorzettingsvermogen dat ertoe zal leiden dat de meditaties u tot diepe ontspanning zullen brengen.
Wat verwachten wij van u?
Geduld
Probeer tijdens de retraite niet te letten op de tijd. Dit kan soms uitdagend zijn, omdat u nog niet gewend bent aan de meditatietrainingen en het gedisciplineerde leven in de tempel.

 

Toewijding
Maak voor uzelf duidelijk waarom u besloten heeft om mee te gaan op deze bijzondere reis. Hoe meer toewijding u heeft tijdens de retraite, hoe meer u de vruchten ervan kunt plukken aan het einde van deze mooie periode.

 

Bereidheid
om te groeien en te ontwikkelen. Zelfontwikkeling is een bewust kiezen voor een hoger groeitempo. Dit betekent dat nieuwe inzichten zullen ontstaan, en daar waar nieuw inzicht ontstaat, zal verandering volgen.

 

Vriendelijkheid en compassie
Wees vriendelijk naar jezelf en anderen.

 

Positiviteit
Probeer positief te blijven tijdens de retraite en tijdens de reis zelf. Door mindful met uw gevoelens om te gaan schenk u zichzelf een heel groot cadeau.

De reis

Vanaf Amsterdam Schiphol vliegen we naar Bangkok. Daarvandaan vertrekken we met een binnenlandse vlucht naar Chiang Mai om vervolgens opgehaald te worden door de tempelbus.

Duur: 12 dagen

Vertrek: vrijdag 18 januari*

Terugkomst: woensdag 31 januari

Reistijd: +/- 11 uur

*De tickets worden door jullie zelf geboekt. Ik zal vanaf 26 oktober mijn vliegticket boeken en het vluchtnummer doorgeven indien je met mij mee wil vliegen. Uiteraard ben je niet verplicht om met hetzelfde vliegtuig te vliegen.

Aanmelden

U dient zich voor 30 oktober aan te melden. Heeft u interesse en wilt u mee? Stuur dan een mail naar info@makkhawitee.nl. Wij zullen dan z.s.m. met u contact opnemen.

 Kosten

 

Accommodatie, begeleiding en organisatiekosten

Vliegtickets worden door de deelnemers zelf geboekt.

(2 tickets: retour Amsterdam – Bangkok & Bangkok – Chiang Mai)

 

795,-

…..,-

———–

795,- excl vliegticket

*Kosten van de vliegtickets zijn afhankelijk van het moment van boeken.
*Aangeraden wordt om een dag eerder aan te komen zodat we allemaal tijdig aanwezig zijn op het vliegveld.
Mogelijk overige kosten die niet inbegrepen zijn:
– Kosten als gevolg van reisvertraging
– Overnachtingen, maaltijden, en eventueel uitstapjes buiten de tempel

 

Hoeveel plaatsen zijn er beschikbaar?

10 mensen kunnen deelnemen aan de retraite.

Wij wensen u een hele fijne en inspirerende reis toe!

 


 

Retraite Thailand 2016: ervaring deelnemers

Mijn weg naar meditatie

En daar was Makkhawitee!  Op 6 maart na 10 minuten googlen op de woorden retraite en Thailand kwam de Facebook pagina van Makkhawitee naar boven. Exact wat ik zocht en vol enthousiasme riep ik tegen mijn vriendin, waar ik aan de keukentafel zat, ‘dit is wat ik nu nodig heb’. De mail naar Niels was zo gestuurd en op maandag zei Niels vol enthousiasme, ‘JA er is nog plek’! Op 8 maart waren mijn tickets geboekt en mijn voorbereiding kon beginnen.
Dit zou mijn vuurdoop worden, want ik had nog nooit echt gemediteerd. In een ver verleden had ik wel wat geprobeerd hier en daar, maar een crash course meditatie was nieuw voor mij. Waarom mediteren en waarom naar Thailand? In mijn privé leven stond ik voor een aantal pittige uitdagingen en ik had het gevoel dat ik mezelf aan het kwijt raken was. Ik voelde me geen goede partner en moeder en voelde een constante druk om te presteren. Een verantwoordelijke baan, een gezin met 2 kleine kinderen en een druk sociaal leven; ik ‘moest’ van alles, had geen rust en werd niet meer blij. Er was een hoop negativiteit en dat eiste zijn tol. Het werd serieus tijd voor een transformatie. Thailand is een land waar ik me uitermate goed voel en mediteren in Thailand was een lang gekoesterde droom.

Lees verder…

 

Retraite Thailand 2017: ervaring deelnemer

Toen ik ongeveer 1,5 jaar geleden met Niels in contact kwam had ik nooit verwacht dat deze ontmoeting zo’n impact op mijn leven zou hebben. Het begon bij een 1-daagse cursus. Dit beviel zo goed, waardoor ik doorging met de 8-weekse mindfulnesscursus. Deze cursus gaf veel kennis en inzicht, maar het was voor mij moeilijk om door mijn drukke bestaan het mediteren in mijn dagelijks leven te intrigeren. Al wilde ik dit wel heel graag, want ik ervaarde enorm veel positieve effecten door het mediteren.

Mee op reis gaan zat altijd wel in mijn hoofd, maar uiteraard had ik ook mijn twijfels. Je betaalt behoorlijk veel geld en vliegt naar de andere kant van de wereld om 10 dagen lang “Niks” te doen. Na de zoveelste keer oververmoeid thuiskomen van werk, hakte ik de knoop door. Ik stuurde Niels een mailtje, vulde het inschrijfformulier in en maakte het geld over. Wauw! Wat voelde dit goed. Een opluchting, want ik wist dat hierdoor mijn leven echt ging veranderen. De maanden daarna heb ik afgeteld. Ik niet kon wachten om te vertrekken!

Lees verder…

#Retraite #Thailand #vipassana #meditatie #mediteren #mindfulness #boeddisme #boeddha #Nederland

Wilt u zo vriendelijk zijn om het inschrijfformulier zo nauwkeurig mogelijk in te vullen? Wanneer u zich heeft ingeschreven voor de opleiding gaat u automatisch akkoord met onze algemene voorwaarden zoals beschreven op onze website www.makkhawitee.nl
Na inschrijving ontvangt u binnen twee werkdagen via e-mail een medisch intakeformulier. Tevens kunt u betalen na het ontvangen van de digitale factuur. Nadat u de betaling heeft voldaan is de inschrijving definitief.