Introductiebijeenkomst 30 juni ’15

Tijdens onze introductiebijeenkomst was het inspirerend om te zien dat er zoveel mensen belangstelling hebben voor meditatie. Op de introductiebijeenkomst hebben we allemaal mogen ervaren hoe het is om gezamenlijk te mediteren. We hopen jullie snel weer te zien!

1-Daagse retraite 28 juni ’15

Een hele dag trainen tijdens de 1-daagse retraite. Alle deelnemers van de meditatie-opleiding hebben zich 100% ingezet. Het was uitdagend maar absoluut de moeite waard.

Op de juiste wijze mediteren blijft een uitdaging. Goede begeleiding is essentieel, maar op het moment dat we de juiste weg hebben gevonden, gebeuren er ontzettend mooie dingen. Het overwinnen van hindernissen en het verwerven van nieuwe inzichten gebeurt stap voor stap. Wanneer we doorzetten met mediteren ontstaat er ruimte, rust, geluk en vrijheid. Iets wat zeker de moeite waard is om te ervaren. Stress, angst, onzekerheid en depressiviteit zullen langzaam maar zeker verdwijnen.

Monnik Jaru-Dhammo (Niels) februari ’15

Een boeddhistische monnikennaam wordt zorgvuldig uitgezocht en berekend aan de hand van de persoons zijn geboortedatum, -dag en -tijd. De oppermonnik van de Thaise provincie Lampang overlegde met anderen monniken over de boeddhistische naam die ze mij zouden geven.  Mijn monnikennaam werd Jaru-Dhammo en betekent: de Dhamma van Goud. Mijn leraar vertelde me dat de dhamma-lezingen (lezingen over de werkelijkheid van het leven) die ik geef dezelfde waarde heeft als dat van goud.

 

1-Daagse retraite 2 november ’14

Een dag doorbrengen in stilte en leren hoe je kunt mediteren. Dat is wat we op onze ééndaagse retraite hebben gedaan. De dag was omgevlogen en iedereen had het gevoel gereset te zijn. Opgeladen en voldaan gingen alle deelnemers naar huis en we verzekerden van een goede nachtrust. De foto’s geven goed weer hoe de retraite verliep. Tot de volgende keer!

 

Retraite Thailand 2017

Ik kan zeggen dat de reis heftig was, maar oprecht het beste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb.

Toen ik ongeveer 1,5 jaar geleden met Niels in contact kwam had ik nooit verwacht dat deze ontmoeting zo’n impact op mijn leven zou hebben. Het begon bij een 1-daagse cursus. Dit beviel zo goed, waardoor ik doorging met de 8-weekse mindfulnesscursus. Deze cursus gaf veel kennis en inzicht, maar het was voor mij moeilijk om door mijn drukke bestaan het mediteren in mijn dagelijks leven te intrigeren. Al wilde ik dit wel heel graag, want ik ervaarde enorm veel positieve effecten door het mediteren.

Mee op reis gaan zat altijd wel in mijn hoofd, maar uiteraard had ik ook mijn twijfels. Je betaalt behoorlijk veel geld en vliegt naar de andere kant van de wereld om 10 dagen lang “Niks” te doen. Na de zoveelste keer oververmoeid thuiskomen van werk, hakte ik de knoop door. Ik stuurde Niels een mailtje, vulde het inschrijfformulier in en maakte het geld over. Wauw! Wat voelde dit goed. Een opluchting, want ik wist dat hierdoor mijn leven echt ging veranderen. De maanden daarna heb ik afgeteld. Ik niet kon wachten om te vertrekken!

Daar gingen we dan, de tempel in! De eerste dag was het vooral erg wennen om ineens zonder telefoon, muziek of luxe niks anders te doen dan mediteren. Het gaf echter meteen rust en een veilig gevoel. Dit kwam ook omdat de monnik en de nonnen erg zorgzaam waren. De non maakte iedere ochtend een heerlijke maaltijd!

Dag 3 was zoals verwacht de zwaarste, maar door de hulp van Niels vond ik weer de motivatie om door te gaan. Niels is namelijk niet alleen een leraar, maar ook een vertrouwenspersoon waar je je hart bij kan luchtten op de zware momenten. Hij geeft je een oppepper en kracht als je het nodig hebt.

De dagen daarna leken wel voorbij te vliegen. Het was een echte eyeopener over hoe ik mijn leven leefde. Ik heb leren accepteren dat je niet 24-7 actief en sociaal moet zijn. Tijd voor je zelf nemen en even “Niks” doen is niks mis mee. Ook heb ik geleerd dat een mens niet veel nodig heeft om gelukkig te zijn. Als je maar bij je ademhaling blijft komt alles goed.

Vooral bij thuiskomst merkte ik het effect dat het op me heeft gehad. Ik voel me actiever, gelukkiger en heb het gevoel of ik eindelijk echt mezelf ben en mag zijn. Natuurlijk zijn er nog ups en downs, maar hier ga ik nu beter mee om. Het is nog steeds af en toe moeilijk om ieder dag te mediteren. De reis heeft echter mijn niveau van mediteren zo versterkt dat ik een duidelijk verschil merk tussen of ik wel of niet gemediteerd heb die dag. Als het dan een dag niet lukt om te mediteren, denk ik er toch aan en probeer ik tijdens mijn dagelijkse activiteiten dicht bij mijn ademhaling te blijven.

Al met al kan ik zeggen dat de reis heftig was, maar oprecht het beste wat ik ooit in mijn leven gedaan heb.

Ik raad daarom met heel mijn hart iedereen aan om deze speciale reis te maken en Niels bedankt voor alles!

Jolien

 

20 Januari 2017, voor de tweede keer stond ik met Niels op Schiphol met als eindbestemming de tempel Makkhawitee om daar te mediteren. De eerste keer herinner ik mij nog heel goed. De opmerking van Niels: ‘Mam, het zal je goed doen. Het is daar zo mooi!’, deed mij besluiten om deze kans te grijpen. Alleen reizen is niet mijn sterkste punt en zeker niet zo ver. Reizen met mijn jongste zoon zag ik als een cadeau. In mijn yogaopleiding was ik bekend met Vipassana- meditatie en ik had al verschillende retraites in Nederland gedaan. Ook heb ik bij Niels meditatiedagen gevolgd. Maar nog nooit had ik het 10 dagen achter elkaar gedaan. We werden verwelkomd door Pra Ajahn Tanadith.Hij legde de techniek uit van de medidatie. Het constant terugbrengen van de aandacht naar de neusvleugels waar je de adem voelt. Oefenen, oefenen, oefenen. Na die eerste ervaring zei ik tegen mijn yogacursisten. Vroeger gaf ik yogales, maar nu doorleef ik het. Het kwartje was gevallen.

De tweede keer wist ik wat mij te wachten stond. Op de grond slapen en één keer per dag eten. Ik wist dat ik dat aankon. Het voordeel vind ik om te mediteren in Thailand is, dat alles daar meehelpt om het vol te kunnen houden. De vriendelijke mensen, het ritme van de dag, de hele atmosfeer. Alles ademt meditatie. Het heeft mij geholpen om te relativeren. Om in het hier en nu te blijven, zodat ik mij geen zorgen maak voor de toekomst. Ik heb het gevoel dat ik intenser leef en deze positiviteit ook uitstraal naar mijn omgeving.

Hartelijk dank Niels dat ik deze ervaring met jou heb mogen delen.

Ellie de Stürler Boekwijt

 

Retraite

Een geweldige investering in jezelf

“5 uur reizen om bij Niels te komen was het meer dan waard. De positieve energie die Niels om zich heen heeft is erg inspirerend en motiverend. Een cursus bij Niels is een absolute aanrader. Hij begeleid met veel zorg en aandacht en zorgt ervoor dat mediteren totaal niet ” zweverig” hoeft te zijn. Maar juist een geweldige investering in jezelf.”

Groetjes Jolien

 

Meditatiegroepscursus

Fijne cursus en super begeleiding

Fijne cursus en super begeleiding van Niels! Na het leren van de basis van mediteren was er veel ruimte voor het inbrengen van eigen thema’s, hierdoor werd de cursus voor mij nog zinvoller. Tussen de cursus avonden door is er genoeg tijd om te trainen en terug te komen met vragen. Ik zou een meditatie cursus zeker aanbevelen. Het is erg fijn om het moment voor jezelf te nemen om te mediteren en een dieper inzicht te krijgen in je eigen gevoelens, emoties en gedachtes.

Marloes

 

Meditatiegroepscursus

Een krachtig fundament in jezelf

Mediteren is een krachtig middel om innerlijke rust te krijgen en het zorgt voor een krachtig fundament in jezelf. Tijdens de cursus leer je om bij jezelf te blijven, bewust te blijven ademen en dit toe te passen in elke situatie. Kortom, de cursus heeft zo’n positief effect waardoor je in je eigen kracht blijft staan. Voor iedereen wens ik geluk in je jezelf!!

Romina

 

Meditatiegroepscursus

Veel rust in een onrustig hoofd

Het geeft vooral veel rust in een onrustig hoofd. Alleen al het focussen op ademhaling verandert al de drukte die je in je hoofd meemaakt. In de westerse wereld waarin alles draait om tijd en geld is dit een aangename manier om het leven vanuit een ander perspectief te ervaren.

Masha

 

Meditatiegroepscursus

Mijn hele leven is erdoor veranderd

Ik heb geleerd dat mediteren veel meer moeite en tijd kost dan ik van te voren had gedacht. Het is lastig om het iedere dag vol te houden en om er echt een routine van te maken. Door de verschillende tactieken van staan, zitten en lopen is het voor mij wel makkelijker om het te doen.

Mijn hele leven is erdoor veranderd op een positieve manier. Ik raad het iedereen aan om het eens te ervaren en ik kan met zekerheid zeggen dat je er dan geen spijt van zult hebben. Ook raad ik specifiek Makkhawitee aan door de persoonlijke begeleiding en de rust die Niels uitstraalt.

Jolien

 

1-daagse retraite

Het voelt alsof ik gereset ben

Na de 1-daagse retraite voelde het alsof ik gereset ben. Je krijgt het gevoel dat je de hele wereld aankunt en na de 1-daagse retraite heb ik die nacht heb als een blok geslapen terwijl ik absoluut geen goede slaper ben.

Petra

 

1-daagse retraite

Een dag die omgevolgen is

Het is een hele prettige ervaring om met meerdere mensen te mediteren. Meditatie is mij niet vreemd, maar de begeleiding van Niels ondersteunde de meditatie goed. Wat mij zeer aansprak was de afwisseling van meditatie en yoga. De dag was goed verzorgd. De lunch was heerlijk. Een dag, die omgevlogen is.

Anoniem

 

Bedrijfsmeditatie Arboned (op bezoek met pra Tawachai, boeddhistische monnik)

Een bijzondere ontmoeting

Het was fijn om de achtergrond van Phra Tawachai te leren kennen. Verder was de uitleg en het tempo waarin de oefeningen werden gedaan goed. Voor mij werkte de zittende oefening het beste.

Michel Mullenders

 

1-daagse retraite

Ik ben helemaal tot rust gekomen

Dit was een superfijne dag. De afwisseling tussen meditatie en yoga was erg prettig en de hele dag was perfect verzorgd! Ik ben helemaal tot rust gekomen.

Chris

 

1-daagse retraite

Voor herhaling vatbaar

Een bijzondere ervaring. Goed georganiseerde dag. Relaxt. Afwisseling meditatie en yoga was prettig. Voor herhaling vatbaar.

Lenie Massee

 

mindfulnesscursus

De cursus is een goede mix van oefening, praten en theorie

Het was een feest om elke keer weer een maandagavond naar de meditatietraining te gaan. De groep was zo precies groot genoeg en de sfeer was steeds weer goed. Zo kon ik helemaal opgaan in de meditatie(training). Wat ik ook fijn vond was dat het niet elke maandag achter elkaar was. Zo was het ook beter te combineren met mijn werk en had ik ook langer plezier van de trainingen.

De cursus is een goede mix van oefening, praten en theorie. Samen met een gemotiveerde (kleine) groep mensen creëer je ook een goede sfeer waarin je het maximale uit de cursus kunt halen. Niels weet ook waar hij het over heeft en kan ook ontzettend veel vertellen.

Sharon Hilgersum

 

Mindfulnesscursus

Meditatie is iets wat je goed moet leren zodat je het altijd toe kan passen

Hoe heb je de mindfulnesscursus ervaren?

Ik had niet verwacht dat het zo’n intensieve training zou zijn, en dat bedoel ik dan positief. Het mediteren, en vooral het zelf volhouden, had een enorme impact op mij. De trainingen waren elke keer een verdieping op de dagelijkse training. Ze gaven me meer inzicht, meer houvast, en meer rust en doorzettingsvermogen.

Meditatie is iets wat je goed moet leren zodat je het altijd toe kan passen, en dat is precies wat Niels doet. In een ongedwongen sfeer leer je meditatie- en mindfulnesvaardigheden die mijn inzicht in mezelf en anderen heeft verdiept, me in staat stelt om bij mezelf te blijven en afstand te houden in situaties die me gewoonlijk naar de keel of het hart zouden grijpen. Ook blijken moeilijke keuzes ineens minder lastig. Mijn leven is nu scherper en lichter.

Eva Mathijssen

 

Reïntegratieprogramma

Dit brengt je weer veilig thuis zowel fysiek als geestelijk

Als je niet het reguliere circuit in wil, raad ik je aan het reïntegratie- en herstelprogramma bij Niels te volgen. Je krijgt handvatten aangereikt  zoals loopmeditatie, meditatie en mindfullness. Een luisterend oor en advies. En je wisselt ervaringen met elkaar uit wat heel waardevol kan zijn. Dit brengt je weer veilig thuis zowel fysiek als geestelijk. Je krijgt meer zelfvertrouwen, energie en je mag zijn wie je bent.
Maar je moet er wel wat voor doen. Drie keer in de  week vroeg je bed uit. Het motiveert om weer volop in het leven te gaan staan.

Groetje

Susanne