Meditatie versterkt je immuunsysteem

Meditatie en vakantie hebben bewezen effect op ons welbevinden

Yoga en meditatie worden al geruime tijd geprezen omwille van hun heilzame effecten op chronische stress en vitaliteit. Aan de hand van biomarkers in het bloed en een vragenlijst zette deze studie de effecten van meditatie af tegen een doorsnee vakantieperiode van één week.

In een gerandomiseerd controle onderzoek werden 102 vrouwen (niet ervaren in meditatie) verdeeld over twee groepen: één die een volle week mediteerde en één die zich naar eigen goeddunken ontspande. Beiden werden vervolgens vergeleken met een groep proefpersonen die ervaring had met mediteren.

De bloedresultaten toonden in beiden groepen een significante verbetering aan van de immuunrespons: acute wondheling, inflammatie en stress-respons. In de groep van ervaren beoefenaars werd zelfs een verhoogde telomerase enzyme activiteit gevonden, wat een parameter is voor de cellulaire gezondheid en een reflectie is van de verouderingsprocessen. Ten slotte geven ook alle groepen zowel na één maand als na tien maanden meditatie een groter welzijnsgevoel aan.

Titel: Meditation and vacation effects have an impact on disease-associated molecular phenotypes
Auteur: ES Epel, E Puterman , J Lin, EH Blackburn, PY Lum, ND Beckmann, J Zhu, E Lee , A Gilbert, RA Rissman, RE Tanzi en EE Schadt.
Journal: Translational Psychiatry